DYREVERN HUDPLEIE MAT SMINKE TIPS

Håper du får dø snart

Du ligger der i sengen din og ser på meg. Du kan ikke snakke lengre, ikke svelge, og du kan ikke bevege deg noe særlig.  Inntil nylig var du helt oppegående, men nå sier legene at du er helt "grønnsak". Legen har bedt meg og min kollega om å legge inn en sonde i nesen din for at du skal få mat, men jeg kjenner at jeg ikke vil. Han vil egentlig ikke han heller, men dine pårørende insisterer. Du skal holdes i live så lenge som mulig. De kjenner nemlig noen leger sier de, og de tror du skal komme deg igjen.

Alle vi på avdelingen vet at det ikke stemmer, det er ikke mulig etter det som har skjedd med deg. Du er veldig gammel og det eneste du har å se frem til, om dine pårørende får det som du de vil, er lange dager på et sykehjem hvor de har liten tid til deg. Det er nemlig lett å overse en som deg. Du kan ikke si noe og du kan ikke røre deg.

Du kom til oss fra et sykehjem du hadde vært en stund, men så dro du ut matslangen din. At du i det hele tatt klarte det er veldig rart, men jeg tolker det dit hen at du ikke vil mer.

Munnen din så helt forferdelig ut, de har nok ikke tenkt på å pusse tennene og rense munnen din på sykehjemmet. Jeg og min kollega kunne dra store flak med slim og sopp ut av munnen din. Jeg tror du syns det var litt vondt, men også veldig godt. Du samarbeidet i hvert fall veldig godt, og det var ingen tegn til at du ville at skulle stoppe. Vi sendte en klage til sykehjemmet på dette så jeg håper det vil bedre seg.

(illustrasjonsbilde fra Google)


Du klemte hånden min da jeg ba deg klemme den om du forstod hva jeg sa, og du klemte den igjen da jeg ba deg klemme den om du hadde vondt. Har noen tatt seg tid til det på sykehjemmet? Du fikk litt smertestillende,  også skulle jeg og min kollega forsøke å legge ned det vi kaller en ernæringssonde. Du kan ikke svelge, så vi skjønte at dette ville bli vanskelig. Det er en ubehagelig prosedyre som krever at pasienten samarbeider og svelger når vi forsøker å passere svelget med sonden. Klarer eller vil du ikke det går den rett ned i lungene og du hoster. Du hostet selvfølgelig som bare det for du klarte eller ville ikke samarbeide. Det forstår jeg godt, og jeg vet at min kollega heller ikke ville gjøre dette mot deg. Det føltes som et overgrep!  Vi prøvde en gang til, men det samme skjedde.

Jeg ringte legen og sa vi ikke klarte det. Han ba oss forsøke til vi fikk det til. Jeg sa nei, at det var uetisk og et overgrep mot et stakkars menneske. Han lovte å komme ned og se på det etter hvert. Jeg sa at om han ville ha ned den sonden så fikk han gjøre det selv.

Jeg gikk av vakt, og når jeg kom tilbake på vakt et par dager etterpå så hadde var du borte fra listen. Jeg spurte en kollega om du var død, men nei, du var sendt tilbake til sykehjemmet. Heldigvis uten en sonde, så kanskje de har tatt til fornuften og heller fokuserer på at du skal få en verdig smertefri død fremfor et liv jeg er sikker på at du ikke ønsket deg.

Selv om de sa du ikke forstod noe så er jeg helt sikker på at vi fikk en kontakt. Selv i det slørete blikket ditt så føler jeg at ditt blikk møtte mitt. Du hadde milde gode øyne.

Jeg håper du snart får slippe lidelsene dine <3

 

Jeg skulle ønske jeg hadde diktet opp denne historien, men det har jeg ikke. Dette er ting som ofte skjer i helsevesenet :/ Folk må lære seg at døden er en naturlig del av livet, og at vi ikke for en hver pris skal holde liv i folk som ikke har noen mulighet til å bli friske igjen. Hør på hva legene har å si! De er nemlig ikke ute etter å ta livet av noen, og det ikke sånn at man ikke behandler folk fordi de er gamle.

 

14 kommentarer

Anita

24.07.2015 kl.13:02

<3 Du er god du Linda <3

cuskima

24.07.2015 kl.15:12

syns ofte at legen ikkje høre på hverken pasientene eller andre....har selv lagt på sykehus med folk som legen ikkje tok alvorlig og eg satt våken og hørte på hennes livhistorie,mens hun ble blåere og blåere rundt leppene. Eg ringte legen og ble bedt av en sur kjerring av en sykepleier om å passe mine egne saker og til helvete å komme meg opp i min egen seng. Eg var SYK

ja mulig svarte eg,men ikkje så syk som HENNE som ingen hører på -fordi andre på rommet tar for mye tid og oppmerkesomhet som de ikkje trenger....som er mindre syke og som holder oss andre våken med evig klaging hele natten og snorking hele dagen.....

min *venninne* døde mens eg var hjemme i julen...hun hadde vunnet i lotto og hadde fått nytt kjøkken hun gledet seg til å prøve.....hun fikk aldri se det

mens syteguri som ødela hele ringe systemet da hun sovnet med den i hånden hun var frisk og utskrevet...bitch

Eg har jobbet på sykehjem.....eg vil aldri dit.....aldri....sett meg heller ut i skogen sier eg.

Eg føler at å tvinge i folk sonde som ikkje vil.....er inhumant....mange eldre begår *selvmord* slik.de nekter å spise, vikkje ha sonder etc......merkelige er at noen blir hørt,mens andre blir tvunget.....

Håper din pasient får en verdig død

du er en av dem som bryr seg.....takk for det <3

Maren

24.07.2015 kl.18:16

Huff noe så trist. Har ikke tenkt på det på den måten før, men det er jo sant. Dette er vel noe flere skulle lest. Du passer veldig godt i jobben din Linda, bra vi har slike som deg og at slike som deg driver helsenorge. Ønsker deg en kjempefin dag videre og god sommer. Har du tid en dag så ta gjerne en titt innom bloggen min også. Får jeg en kommentar fra deg blir jeg kjempeglad

FruTaraldsen

24.07.2015 kl.18:55

Maren: Tusen takk for hyggelig kommentar. God sommer til deg og:)

FruTaraldsen

24.07.2015 kl.18:56

cuskima: Å herregud for en tragisk opplevelse:/
Helt utrolig at noen kan få seg til å behandle folk sånn :/

Cathrine Narum

24.07.2015 kl.21:30

Jeg kjenner meg dessverre veldig godt igjen. Jeg er også sykepleier og det virker som om det er om å gjøre å holde folk i live lengst mulig. Jeg synes det er helt forferdelig. Kan ikke døende personer få dø hvis det er det de ønsker i stedet for å holde de i live til enhver pris? JA til helsehjelp, osv, men ikke MOT noens ønske!

cuskima

24.07.2015 kl.23:01

eg har vært flere ganger på den avdelingen senere og har hverken sett hun sykepleieren eller han legen igjen.....heldigvis...har tenkt ofte på min lille *venninne* som fortalte om fantastiske eventyr hun og mannen hadde vært på....og om livet dere.....nett som hun visste at dette ble siste gangen hun fortalte noen om sitt liv....var så veldig trist...og at hun ikkje fikk dratt hjem...var enda tristere..

Fordi eg ikkje var så syk bare lå inne til en sjekk så hadde eg masse tid ikkje sant..mye mer tid enn noen sykepleiere eller leger..eg vet hun var syk...veldig syk....men å ikkje bli hørt fordi en halvhysterisk kjerring som var pensjonert lege og snakket med snobbedialekt styrte hele romme og legen var så drittlei av å høre på henne....så ble kanskje hun andre oversett......kanskje hadde hun uansett ikkje overlevd...men var så uverdig og så lite som sku til for at hun sku føle seg litt trygg når eg satt oppe med henne..

<3

FruTaraldsen

25.07.2015 kl.07:46

Cathrine Narum: Helt tragisk. Virker som om døden er blitt helt tabu :/

FruTaraldsen

25.07.2015 kl.07:47

cuskima: Bra du ikke har sett dem igjen. Sånne folk burde man sende klage på til ledelsen:/
Trist å høre med din lille venninne, men det høres ut som om hun hadde god trøst i deg <3

De pasientene som skriker høyest som din romkamerat (som ikke var så dårlig) er det dessverre mange av :/

cuskima

25.07.2015 kl.18:59

ja og hun klagde over at hun hadde vært lege før og visste hvor syk hun var og at ingen hadde det så følt som henne bla bla..hadde lyst å kvele henne noen ganger :P

eg har sparket fler leger enn eg gidd telle.....pga elendig pasientoppfølging...min lege nå er en drøm

heldigvis <3

FruTaraldsen

25.07.2015 kl.21:46

cuskima: Huff, høres ut som et fælt sykehusopphold :(
Flaks du er heldig med fastlegen nå <3
Ha en fin kveld :)

cuskima

25.07.2015 kl.22:24

ja han er helt super :D

<3 samme til deg -tok meg en powernat sku ha 30 min ble nesten 2 timer...hahaha gøy :P

FruTaraldsen

26.07.2015 kl.20:02

cuskima: Haha, sånn blir alltid mine powernaps også om jeg får det til. Skjønner ikke de som klarer å sove bare i 15 min :P

cuskima

27.07.2015 kl.17:32

hahahaha nei skjer sjeldent :D

Skriv en ny kommentar

FruTaraldsen

FruTaraldsen

29, Ullensaker

Linda Kristine Taraldsen, 29 år, gift, sykepleier og eier/driver SkinClinic på Jessheim (http://skinclinic.blogg.no/). Ble mamma til Victoria i august 2013. Har hus, hund og stasjonsvogn, men er ikke helt A4 allikevel :) Er engasjert i dyrevern og vegetarisme. Bloggen dreier seg i hovedsak om hverdagslivet, produktomtaler, mammalivet, sminke, hudpleie, dyrevern og matoppskrifter. Ta gjerne kontakt på lipe27@hotmail.com. Instagram: lindakristinetaraldsen

Kategorier

Arkiv

Design av

hits