DYREVERN HUDPLEIE MAT SMINKE TIPS

Hvorfor vegetarianer?

Hvert r forer, slakter og spiser vi over 60 millioner dyr i Norge, mer enn et dyr hvert annet sekund. Bak hvert kjttstykke ligger et liv i fangenskap, et uverdig liv i forhold til dyrenes egenverd og potensial for glede. Dyrene lever strsteparten, eller ogs hele livet sperret inne i trange bur og bser, fratatt mulighet til naturlig utfoldelse. Grunnet tvilsomme transportforhold dr titusener av fjrkre og andre husdyr hvert r p vei til slakteren. Alt fordi vi kjper og spiser kroppene deres, og fordi matbransjen krever profitt og effektivitet.



Det er forbrukernes ettersprsel som frer til at dyr blir innesperret og drept. Hadde ingen kjpt kjttvarer, ville ikke dyr blitt avlet opp for slakt. Som vegetarianer sparer du i lpet av noen r livet til flere titalls dyr okser, griser, hns og sau som ellers hadde blitt slaktet.
Ogs miljet tar skade av husdyrholdet. Fra siloer og gjdselbinger siver skadelige stoffer ut i omgivelsene. En stor andel av norskprodusert korn brukes som fr i stedet for som menneskemat. Det gjr at vi blir avhengige av en altfor hy import fra utlandet- noe som igjen kan bety miljskadelig frakt og uttring av matfattige omrder andre steder i verden.

Matvarekrisen er menneskeskapt. Selv om det er mat nok til alle velger vi fre opp husdyr, i stedet for fordele ressurssene jevnt blant trengende mennesker. Tidligere ble kjtt sett p som en luksusvare, i dag er det nrmest blitt en selvflge spise kjttmat til frokost, lunsj, middags og kvelds. Dette medfrer en enorm slsing med jordaeraler (til beiting og frproduksjon), vann, sprytemidler og andre kjemikalier.



Kjttindustrien legger beslag p en betydelig andel av all olje- og energibruk p verdensbasis. Halvparten av alt nedhugd regnskogsomrde brukes som beitemark. Etter noen f r er jorda fullstendig utarmet for mange hundre r fremover. Kjtt herfra selges i vestlige land. En gjennomsnittlig costaricaner spiser i dag mindre kjtt en en huskatt i USA.

Om ikke hensynet til dyr og milj alene er grunn nok til bli vegetarianer, er det ogs en rekke helsemessige argumenter som taler for utelate animalsk mat fra kostholdet vrt. Det er en myte at vi "trenger kjtt for bli sterke". Heller tvert imot - animalske produkter inneholder for mye fett og proteiner, samtidig som de er blottet for fiber. Kjttmat inneholder dessuten ofte skadelige stoffer og bakterier som kan forrsake sykdommer, og egg inneholder store mengder kolestrol. Hjertesykdommer, kreft og fedme er noen av de sykdommene som forekommer sjeldnere hos vegetarianere enn andre.

Alle ndvendige vitaminer, fettstoffer, aminosyrer, mineraler, sporstoffer vi trenger forekommer i rikt utvalg i vegetabliske matvarer. Folk tror gjerne at vegetarianere bare "spiser gress", mens de i virkeligheten kan ta for seg blant hundretalls forskjellige slags grnnsaker, frukt, ntter, korn, rotfrukter, fr og br fra hele verden - enten man velger spise dem i trket, fersk, kokt, stekt eller bakt tilstand. Bare fantasien setter grenser for hva du kan lage. Vegetarmat er bde godt og billig - og det er enkelt tilberede.



Rundt om i verden er det mange hundre millioner vegetarianere som er med p vise at det gr an leve sunt og godt samtidig som man tar hensyn til dyr, mennesker og milj uten store personlige forsakelser. Enten man velger spise vegetarisk av helsemessige, religise, moralske, politiske, solidariske, estetiske eller miljmessige grunner, bidrar man til skape en bedre jord for oss alle.

Prv leve vegetarisk noen dager, eller forsk deg p noen kjttfrie mltider innimellom. Du vil antakelig oppdage at det er mye lettere enn du kanskje trodde! Forsk deg p en vegetarrett neste gang du er ute og spiser, og du vil bli overrasket over hvor godt det smaker. Eller stikk innom en helsekostforhandler og prv noen av deres mange ferdiglagede vegetarretter. Du vil garantert bli en smaksopplevelse rikere!

(Info hentet fra norsk vegetarforbund)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FruTaraldsen

FruTaraldsen

28, Ullensaker

Linda Kristine Taraldsen, 28 r, gift, sykepleier og driver min egen skjnnhet og helseklinikk sammen med Ine Mller Anwar(TM klinikken, avdeling p Jessheim og i Fredrikstad). Ble mamma til Victoria i august 2013. Har hus, hund og stasjonsvogn, men er ikke helt A4 allikevel :) Er engasjert i dyrevern og vegetarisme. Bloggen dreier seg i hovedsak om hverdagslivet, produktomtaler, mammalivet, sminke, hudpleie, dyrevern og matoppskrifter. Ta gjerne kontakt p lipe27@hotmail.com. Instagram: lindakristinetaraldsen

Kategorier

Arkiv

Design av

hits