DYREVERN HUDPLEIE MAT SMINKE TIPS

Hvorfor ikke kjøpe sko laget av skinn?

Norge tillater fortsatt import av skinn fra hund og katt, mens EU har innført forbud. Mesteparten av skinnsko kommer fra Asia, med litt annerledes dyreverntradisjoner enn i vesten.

Moderne syntetiske lettpustende materialer er helt på høyde med ekte skinn. Ekte skinn er verken dyrevennlig eller bærekraftig. Materialer som GORE-TEX, Sympatex o.a. har flere fordeler. 

Sjekk etiketten inne i skoene

 

Hvordan vet man at skoene er skinnfri, uten lær? Alle sko har en liten lapp, en etikett, der det står hvilke materialer skoene er laget av: Ekte skinn (lær), syntetiske materialer (fuskeskinn) og tekstiler. Lappen er enten sydd fast ved glidelåsen eller limet på inner- eller yttersålen. Det er bare å finne etiketten og lese symbolene.

 

JA! Slik merkes dyrevennlige materialer, tekstil og syntetisk skinn og lær. Moderne syntetiske ventilerende materialer puster lett og slipper ut svette, de holder regn og fuktighet ute, slik at du holder deg tørr og varm på føttene. Du kan vaske dem i maskin slik du unngår den sjenerende svettelukten. 

 Hold deg unna skoene med dette symbolet hvis du vil unngå å finansiere etisk tvilsom behandling av dyr eller til og med dyremishandling.

 

NEI! Slik merkes ekte skinn og lær 

Hvor finne dyrevennlige sko?

 

 I en vanlig butikk som selger sko, bare sjekk etiketten.

1.Du kan kjøpe skinnfrie sko via nettbutikk. Det er flere nettbutikker som leverer skinnfrie sko til Norge. Jeg kan tipse om H&M og www.nelly.com, masse fine skinfrie alternativer :)

 

2.  På reise til en av storbyene i Europa, f.eks. London. 

Hvis du vil ha sko av ekte skinn eller lær alikevel

 

Velg sko som er laget innenfor EU og USA. Aldri kjøp sko som er laget i Asia eller Canada.

Økologisk skinn og lær innebærer en viss kontroll på opprinnelsen.

Noen sko er merket med opprinnelsesland og dyreart, da finner du det på etiketten.

 

Husk også andre produkter av skinn og lær!

De samme prinsippene gjelder belter, vesker, jakker, skinnsofaer og andre produkter av ekte skinn. Alternativer finnes, av god, moderne kvalitet og ofte rimeligere enn varer av ekte skinn.

 

Skinn og lær er verken dyrevennlig eller bærekraftig!

Selv om skinn og lær er biprodukt av kjøttindustri, er ingen av delene dyrevennlig eller bærekraftig.

 

Dyrene som bidrar med skinnet oppdrettes som hovedregel i store, overfylte industrialiserte oppdrettsanlegg med lave standarder for dyrevelferd. Dyrene utsettes for slitsomme transporter. Det er avdekket alvorlige tilfeller av vanskjøtsel i flere produksjonsland, også i Europa.

Kjøttproduksjon og skinnproduksjon bidrar til fattigdom, matmangel, vannmangel, arbeidsledighet på bygda, forurensning og klimaendringer.

Det er ingen grunn til å tro at de som selger sko kan garantere etisk opprinnelse (med noen svært få unntak, når skinnet er merket med opprinnelsart og land). En god del sko kommer fra Kina og Vietnam. Import av skinn fra hund og katt er fortsatt lovlig i Norge og Canada. Flere tilfeller av dyremishandling, både av hunder og andre dyr, samt dokumentforfalskning og juks ved merking av skinn er dokumentert av flere uavhengige journalister og organisasjoner.

 

Tenk på dette neste gang du skal handle sko!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FruTaraldsen

FruTaraldsen

28, Ullensaker

Linda Kristine Taraldsen, 28 år, gift, sykepleier og driver min egen skjønnhet og helseklinikk sammen med Ine Møller Anwar(TM klinikken, avdeling på Jessheim og i Fredrikstad). Ble mamma til Victoria i august 2013. Har hus, hund og stasjonsvogn, men er ikke helt A4 allikevel :) Er engasjert i dyrevern og vegetarisme. Bloggen dreier seg i hovedsak om hverdagslivet, produktomtaler, mammalivet, sminke, hudpleie, dyrevern og matoppskrifter. Ta gjerne kontakt på lipe27@hotmail.com. Instagram: lindakristinetaraldsen

Kategorier

Arkiv

Design av

hits